Itsenäisen Suomen tarinaan kuuluvat myös naiset

TIEDOTE  5.10.2015

Juhlimme vuonna 2017 satavuotiasta itsenäistä Suomea. Samana vuonna on 110 vuotta maailman ensimmäisistä naiskansanedustajista; nämä 19 aloittivat työnsä Suomen valtiopäivillä vuonna 1907. Naiskansanedustajat tekivät aloitteita, jotka edistivät naimisissa olevan naisen riippumattomuutta, paransivat avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten oikeuksia ja puuttuivat myös siveellisyyteen kieltämällä esimerkiksi prostituution.  He vaativat myös äitiyshuoltoa, lastentarhoja ja julkisia kirjastoja. Eli asioita, jotka ovat nykyisen hyvinvointivaltiomme perusta.

Suomalaiset naiset ja heidän tyttärensä olivat sota-aikana kotirintaman sankareita ja sitä seuranneen jälleenrakennusvaiheen aikana arjen ahertajia.

Suomalainen Naisliitto vaatii, että juhliessamme itsenäisyyttä vuonna 2017 muistamme itsenäisyyden alkutaipaleen, sota-vuosien kotirintaman, jälleenrakennusvaiheen ja rauhan ajan usein näkymätöntä ja sitkeää työtä tehneet naiset. He ovat kukin omalla tavallaan luoneet Suomen historiaa.  Siksi Naisliitto on aloittanut Naisten Ääni -hankkeen, verkkojulkaisun, jonne jokainen nainen voi kirjoittaa pienoiselämäkerran itsenäisyyden aikana toimineesta naisesta. Naisemme ovat sen ansainneet. Naisten ääni sivut ovat toiminnassa:  www.naistenaani.fi

Suomalainen Naisliitto on 108 vuoden ikäinen naisasiajärjestö. Sen yhdistykset ovat Helsingissä, Torniossa, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Oulussa ja Vaasassa.

Suomalaisen Naisliiton syyskokous pidettiin Oulussa 4.10.2015. Liiton puheenjohtajaksi valittiin seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi FM Leena Ruusuvuori Helsingistä. Toimikausi alkaa vuoden 2016 alussa.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Kirsti Ojala p. 040 593 3233

 

Suomalainen Naisliitto 5.10.2015