BLOGI
JULKAISEME BLOGIKIRJOITUKSIA, MITKÄ SOPIVAT ARVOIHIMME.
LÄHETTÄKÄÄ BLOKIKIRJOITUKSET OSOITTEESEEN : toimisto@suomalainennaisliitto.fi
Tasa-arvomuseo puuttuu Suomesta
Mitä mieltä sinä olet? Tarvitaanko Suomeen tasa-arvomuseo? Suomalaisen Naisliiton hallituksen mielestä vastaus on ”kyllä”.
”Kiitos viestistäsi ja kiinnostavasta ehdotuksestasi Suomeen perustettavasta tasa-arvomuseosta. Mielestäni ideasi on hyvä. Toivotan onnea ja menestystä hankkeelle!” Thomas Blomqvist, Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri.
”Kuulostaa erinomaiselta idealta. Se voisi samalla kertoa olemassa olevista tasa-arvon innovaatioista.” Eva Biaudet, kansanedustaja.
"Suomi on edelläkävijä tasa-arvo asioissa maailmanlaajuisesti ja tämän vuoksi ajatus tasa-arvo museosta on kannatettava, jota mielelläni omalta osaltani olen edistämässä". Johanna Ojala-Niemelä kansanedustaja.
Ei ole sattuma, että hallituksessa on nuoria naisministereitä, jotka ovat omalla sitkeällä yrittämisellä nousseet politiikan huipulle vaatimattomista lähtökohdista huolimatta maassa, jossa kaikilla on mahdollisuus opiskella joka asteella ja vieläpä ilmaiseksi. Ei ole myöskään sattuma, että brittiläinen Financial Times nimesi äskettäin pääministeri Sanna Marinin yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista naisista.
Mutta tätä ennen oli talsittu pitkä tie kohti tasa-arvoa. Oli ollut vastoinkäymisiä sekä jarrutuksia, naisten vähättelyä, tytöttelyä. Tasa-arvo naisten ja miesten välillä alkoi vähitellen vuonna 1870, kun suomalainen Maria Tschetschulin suoritti ensimmäisenä naisena julkisen ylioppilastutkinnon Pohjoismaissa. Vuonna 1907 valittiin ensimmäiseen eduskuntaan 19 naista. Vuonna 2000 saimme Suomeen ensimmäisen naispresidentin jne.
Tämä kaikki on ollut mahdollista valtiossa, jossa perustuslakiin on kirjattu syrjinnän kielto ja velvoite edistää sukupuolten tasa-arvoa.
Miten tasa-arvo näkyy ja kuuluu museokentällä? Vuonna 2021 Suomessa oli 151 ammatillisesti hoidettua museota, jotka ylläpitivät 328 museokohdetta ja näissä museoissa oli vierailijoita 4,3 miljoonaa kokoontumisrajoituksista huolimatta. Ei-ammatillisia museoita on useita satoja. Suomessa on museoita autolle, arktiselle ilmastolle ja tielle, on kelloille ja koruille, leikkimiselle ja oluelle mutta tasa-arvolle omistettua museota ei ole.
Olisi kyllä makeeta saada suomalaisen naisen tarina saman katon alle. Pohdinnan paikka?
Raili Ilola
Suomalaisen Naisliiton hallituksen jäsen
Suomalaisen Naisliiton Tornion yhdistyksen hallituksen jäsen
Mielipide julkaistu Lapin Kansassa 15.12.2022