Hoitovirheille nollatoleranssi
Onko hyvinvointiyhteiskunnassa vara tehdä hoitovirheitä miljardin euron verran vuodessa? Tai edes puolen miljardin, mikä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tavoite kymmenessä vuodessa.
Kysymys heräsi Suomalaisen Naisliiton valtakunnallisessa Minna-Canth -seminaarissa Torniossa, missä yhtenä keskusteluaiheena oli Potilaan oikeudet ja turvallisuus. Aihe on Naisliiton sydäntä lähellä, silläpotilaista valtaosa on naisia heidän korkean eliniän vuoksi ja myös hoitohenkilökunta on naisvaltaista.
THL aloitti syyskuussa nelivuotisen ohjelman Potilasturvallisuutta taidolla.Ennaltaehkäisevät järjestelmät ovat olemassa, samoin haittatapahtumien raportointijärjestelmä HaiPro. Uudessa terveydenhuoltolaissa on potilaan asemaa ja oikeuksia vahvistettu. Kuitenkin hoitovirheitä tapahtuu paljon ja niistä johtuvia kuolemiakin enemmän kuin liikenteessä. THL:n kehittämispäällikkön dosentti Anneli Milenin mukaan kuolemaan johtavia hoitovirheitä tapahtuu vuodessa 700-1 700, ja yhdelle potilaalle sadasta virheet aiheuttavat vakavan terveyshaitan.
Tässä kuten terveydenhoidossa yleensäkin on kysymys rahasta, sillä päällimmäisenä syynä virheisiin ei ole hoitohenkilökunnan tietämättömyys eikä taitamattomuus. Julkisesti tunnustetaankin, että henkilökunnan kiire ja tiedonkulun katkokset aiheuttavat useimmat hoitovirheet.
Hoitovirheistä voi valittaa. Oikeuksien perään on kuitenkin myöhäistä kysyä, kun henki on poissa. Eivätkä iäkkäät ja huonokuntoiset potilaat kykene laatimaan tai teettämään ilmoitusta hoitovirheistä oikeutta saadakseen. Oikeuksia on myös lisätty sillä, että voimme valita terveyskeskuksemme. Valintaoikeuden toivotaan vähentävän virheitä. Käytännössä tätä ei ole kuitenkaan aina helppo toteuttaa.
Hoitovirheitä ei saa tapahtua kiireen eikä tiedonkulun vuoksi lainkaan! Jotta uskallamme luovuttaa omaisemme tai itsemme potilaaksi turvallisin mielin, hoidon tavoitteeksi pitää asettaa Suomalaisen Naisliiton mielestä täysi virheettömyys. Yhteiskunnan on taattava riittävät voimavarat henkilökunnalle. Hyvinvointiyhteiskunnassa ei ole varaa tehdä hoitovirheitä miljardin euron verran vuodessa. Eikä edes puolen miljardin euron.