Alkoholilainsäädännöllä on kiire
TIEDOTE 17.10.2014
Suomalainen Naisliitto ry
Viina tappaa joka päivä 10 ihmistä ja alkoholihaitat syövät verovaroja päivittäin arviolta 10 miljoonaa euroa.
Alkoholikeskustelu takertuu pahasti lillukanvarsiin, kun meillä kinastellaan päiväkausia viski-sanan käytöstä. Suomalainen Naisliitto vaatii, että alkoholipolitiikkaa aletaan ohjata pitkäjänteisesti ja arkijärkeen pohjaavalla otteella.
Alkoholilain kokonaisuudistus piti tuoda eduskuntaan tällä vaalikaudella. Kesällä kävi ilmi, että niin ei käykään. Seuraavan hallituksen on toteutettava uudistustyö heti hallituskauden alussa.
Kaikki tosiseikat puhuvat muutoksen tarpeesta. Parinkymmenen vuoden aikana alkoholijuomien kokonaiskulutus on kivunnut yli10 litraan 100-prosenttista alkoholia kutakin 15 vuotta täyttänyttä suomalaista kohti. Alkoholisairauksiin ja alkoholista johtuviin henkirikoksiin ja tapaturmiin kuolee vuosittain noin 3 000 suomalaista. Alkoholisairaudet ja -myrkytykset ovat työikäisten yleisin kuolinsyy. Miehillä alkoholisairaudet ylittävät sepelvaltimotaudin ja naisilla ne ovat nousseet samalle tasolle rintasyöpäkuolleisuuden kanssa.
Alkoholin aiheuttamista haitoista kertyy eri arvioiden mukaan 2,5 miljardista eurosta jopa 6 miljardiin euroon nouseva lasku vuosittain. Verotuloja hallitus on arvioinut keräävänsä alkoholista tänä vuonna noin 1,4 miljardia euroa. Alkoholin kulutuksen pudottaminen ja haittojen vähentäminen on nostettava kansalliseksi ohjelmaksi. Siinä pitää ottaa käyttöön kaikki mahdolliset keinot: saatavuus, hinta, painopisteen siirtäminen mietoihin juomiin, mainonta, tuonnin tiukentuva tarkkailu, prosenttien lasku, suurkuluttajiin kohdistuvan ehkäisevän päihdetyön tehostaminen ja myös asennekasvatus. Kyseessä on monimutkainen ongelmavyyhti. Pulman vaikeusaste ei saa silti estää tehotoimia.
Suomalaisen Naisliiton perustajajäsenet ajoivat liiton alusta, vuodesta1907 lähtien raittiusasiaa. Nyky-Suomikin tarvitsee samassa hengessä uutta ryhtiliikettä, asennemuutosta suhteessa alkoholiin. Käänne ei ole mahdoton. Nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt jo useita vuosia. Siinä on varmasti osansa asenteiden muutoksella, humalakäyttäytyminen ei ole nuorten joukossa enää sankarillista.
Lisätiedot:
Kirsti Ojala, puheenjohtaja
kirsti.ojala(at)pp.inet.fi
gsm 040 593 3233