Naisjärjestöjen Keskusliitto ei jätä Iranin naisia yksin


Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry on vuonna 1911 perustettu sukupuolten tasa-arvoa edistävien naisjärjestöjen kattojärjestö, johon kuuluu 72 jäsenjärjestöä ja yhteensä noin 400 000 jäsentä. Naisjärjestöjen Keskusliiton tavoitteena on naisten aseman, sukupuolten tasa-arvon ja tyttöjen ja naisten oikeuksien edistäminen.


Pukeutuminen on aina ollut yksi tapa hallita ja pyrkiä kontrolloimaan naisia. Iranin moraalipoliisilla on ollut tässä suhteessa kova maine. Tiukalla pukeutumiskoodilla vaaditaan naisia vastuuseen myös muiden ajatuksista.

Viime viikolla Iranissa alkoivat suuret mielenosoitukset nuoren naisen, Masha Aminin, joutuessa poliisin pahoinpitelemäksi väärin puetun hijabin takia. Poliisi kiistää kuoleman johtuneen heistä. Mielenosoituksessa kuolleita on jo kymmeniä, joukossa 20-vuotias Hadis Najafi. Naisjärjestöjen Keskusliitto korostaa, että ihmisoikeuksia ei saa loukata uskonnon varjolla.

“Iranin tiukka pukeutumissääntö juontaa juurensa vasta 43 vuoden taakse, kun nykyinen fundamentalistinen liike otti vallan. Kyseessä ei ole maassa pitkään vallinnut tapa elää ja olla. Hijab ei ole ollut iranilaisten naisten valinta. Meidän valintamme on ollut alusta asti vapaus ja itsemääräämisoikeuden toteutuminen”, muistuttaa Bahar Mozaffari, Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksen jäsen.

Tämän hetkisessä maailman tilanteessa on tärkeää muistaa, että demokratia ja tasa-arvo kulkevat käsi kädessä ja kaikista demokraattisimmat maat ovat myös kaikista tasa-arvoisimpia. Kansainvälinen yhteisö ei saa hylätä tai unohtaa autoritäärisissä maissa asuvia. Nuoren naisen traaginen kuolema on syytä selvittää riippumattoman tahon toimesta.

“Naiset ovat ennenkin historiassa onnistuneet muuttamaan maailmaa yhdistämällä voimansa. Nyt rohkeat naiset Iranissa ovat nousseet puolustamaan oikeuksiaan. Näille tavoitteilleen he ansaitsevat kansainvälisesti tukea. Naisjärjestöjen Keskusliitto ei jätä heitä yksin” Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén muistuttaa.

Iranin naiset tietävät, millaista on olla vapaa. Te ette ole yksin, me osoitamme solidaarisuutemme ja vaadimme naisille itsemääräämisoikeutta! Me seisomme iranilaisten naisten rinnalla”, Saara-Sofia Sirén ja Bahar Mozaffari korostavat.

Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry

Saara-Sofia Sirén                                                                  Bahar Mozaffari
Puheenjohtaja                                                                         Hallituksen jäsen

 
 

Suomalainen Naisliitto 26.9.2022

< Syyskuu 2023 >
Ma Ti Ke To Pe La Su
28293031010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293001